lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

Monday, 2 June 2014

Kenduri Kendara

Cuti sekolah datang lagi,maka banyaklah jemputan /undangan kenduri yang di terima.Errmm,makan makan dan makan.Dalam beberapa majlis orang kawin baru-baru nie,asanya ada satu tempat yang aku rasa lauk dia memang super duper lah...Dalam banyak-banyak air,memang air sirap menjadi pilihan utama di setiap majlis.Nampak very simple,tapi memang sedap tak terkata..

                                             air sirap untuk menghilangkan dahaga..srruupp...

Lauk-pauk dengan nasi minyak memang menu yang penting,kalau tak macam mcm mana nak makan kan. Cuma sekarang  nie memang nampak banyak yang suka buat kelainan.Kalau dulu gulai daging,pajeri nenas dengan ayam masak merah,makan dengan nasi minyak.Sekarang nie,haahh,ambik kau,gulai daging dengan batang pisang,ayam bakar tak pon ayam golek(sama ja khaty rasa),wajib kena ada ayaq asam untuk cicah.Ayaq asam pon tengok gak sapa yang buat,ada yang ok-ok jew,ada yang keboom,cicah sehingga menjilat jari.Pastu yang nie khaty suka,kerabu.Memang semua jenis kerabu khaty bedal.

                                                 nasi dah bercampur lauk..yum..yum.yum...


                                             nampak mcm biasa2,tapi memang sedap gilerr...

Haah..yang nie pon wajid ada sekarang.Mat salleh panggil "dessert",kita kata pemanis mulut..Mcm khaty bgtau,lain tempat lain makanannya.Masa kat majlis nie,depa hidang buboq pulut hitam.Errrmmm,sedap memang sampai licin satu mangkuk khaty bedal,siap tapau bawa balik lagi ( ish..ish..ish..memang khaty agak tidak sopan,tp apa ada hal,dekat ngan umah sebenaqnya..)..
                              sedapkan..sapa nak,kena masak sendiri la...(jangan marah...hehehe)

                                                   beg goodies ala2 orang kampong jew..

       fahim ngan sepupunya sambil menikmati lolipop yang tuan rumah bagi untuk kanak2 sahaja..

Dah habis makan,marilah kita pulang untuk rehatkan diri.Memang seronok makan kenduri,tambah kenduri kat kampung hubby.Nak tau kat mana,pernah dengar tak air terjun bukit hijau tak pun air terjun sedim ,dekat2 area tu la..memang best suasana kat sana,sejuk,damai dan sangat menenangkan...

Gendang gendut tali kecapi
Kenyang perut senang hati...lalalalalalala











No comments:

Post a Comment