September 2014 - KhatyAiman KhatyAiman: September 2014
Textual description of firstImageUrl

New Face...

khatyaiman | 9/29/2014 09:52:00 am | 5 Komen
Assalamualaikum..mood monday yang happy..hahahaha..over khaty..baru ja beberapa bulan blogging dah nak tukar wajah blog..tapi khaty suka..tima kasih sangat kat alieff artwork design wajah baru untuk blog khaty..tarrraaa..

old face by khaty

new face by alieff artwork
Sesapa yang suka blh la singgah ke blog alieff artwork untuk buat design yang anda suka..

Luahkan apa saja,yang penting enjoyyy...
Textual description of firstImageUrl

The Versatile Blogger Award

khatyaiman | 9/27/2014 09:30:00 am | 7 Komen
Assalamualaikum...
Untuk The Versatile Blogger Award yang pertana kalinya,khaty di tag oleh famf-tower..ma kasih tau..
Rules:
1) Thank the person who nominated you.
2)Provide a link to the person's blog.
3)Write 7 Facts about yourself.
4)Nominate 15 bloggers to the Versatile Blogger Award.
cetak disini
  7 perkara mengenai diri khaty..jeng..jeng..jeng...

- seorang isteri yang bekerjaya,ibu kepada dua orang hero dan kakak yang sulung dari 9 beradik.
- baik hati,peramah,suka masak,garang ada la sikit...
- tak suka make up,berenang ngan tempat tinggi(padahal kerja kat komtar yg tinggi)
- start blogging may 2014
- suka aktiviti lasak dan melancong(ada duit bw on)
- paling suka makan bihun goreng
- suka tengok rancangan ustaz kazim,running man,hindustan dan program masak2

Tag
anne


Good Luck semua..happy weekend
Luahkan apa saja,yang penting enjoy
Textual description of firstImageUrl

Cerita hujung minggu

khatyaiman | 9/23/2014 10:04:00 am | 6 Komen
Assalamualaikum w.b.t semua...
Hujung miggu baru2 nie,khaty rajin la plak nak try dua resepi yang selalunya tau makan ja,tapi tak pernah buat..jeng..jeng..jeng...

terung masak sambal ngan ikan bilis..hari sabtu punya menu

nasi daging..hari ahad punya menu..nasi ja yang kureng ckit..x pa,usaha lagi..
Luahkan apa saja,yang penting enjoy...
Textual description of firstImageUrl

kucing oh kucing

khatyaiman | 9/17/2014 05:37:00 pm | 12 Komen
Assalamualaikum..anda peminat kucing..saja la khaty nak upload gambar kucing yang kami jaga..layann..


yang nie putih..suka sangat la gigit ngan keliling kaki owg..



yang nie gebu..bab dia memang gebu dan buat owg geram ja..jarang2 dapat pegang ngan belai dia bab tak berapa mesra
bab dia gebu,tgk masa lawan pon ssh nak bangun..ngee
mai la kalau ang berani ( tak tau sapa cakap kat sapa dulu )

si ibu cuba mententeramkna keadaan..
macam biasa..si putih a.k.a adik yang selalu menang..yeay
Hanya sekadar hiburan..segala yang berlaku hanya kucing2 tue saja yang tau..ok cau dulu..

Luahkan apa saja,yang penting enjoy...
Textual description of firstImageUrl

santai di Hutan Rimba Bukit Mertajam @ tok kun

khatyaiman | 9/17/2014 03:27:00 pm | 0 Komen
Assalamualaikum...cerita semalam sempena cuti Hari Malaysia..1st time smpi kat cnie,anak2 la yang paling suka..tempat dia memang sesuai dengan pelbagai aktiviti..khaty cuma jalan2 ja bab tak prepair pon untuk hiking..
ayaq kat sungai nie tak banyak sangat,so..hero dua2 nie boleh tengok ngan main ayaq hujung kaki ja,nak mandi mmg tak boleh..ngee


sebenaqnya banyak jalan yang anda boleh pilih untuk start berjalan,yang nie track dia elok,bab dah berturap..
tempat parking pon banyak..
yang nie garisan penamat(he3..macam bebudak sekolah plak)dah hbs hiking ikut track,nie ending kat cnie la..
nak berbasikal pon bleh,pilih ja apa jua aktiviti yang anda suka,yang penting badan menjadi sihat selalu..

nampak air ayaq sungai..ckit ja..nak mandi pon tak puas..
ruang pejalan kaki..
keluarga sihat..hidup bahagia..

kepada sesapa dok area BM,boleh la datang selalu..dan yang jauh pon kalau nak try track nie,nak cabar diri utk track yang tinggi menegak nie,amatlah di alu-alukan..

luahkan apa saja,yang penting enjoy...
Textual description of firstImageUrl

SEGMEN BEN ASHAARI : AKU , SEORANG BLOGGER !

khatyaiman | 9/12/2014 03:04:00 pm | 13 Komen
Assalamualaikum..
Wah,ada segmen lg rupanya dari e.ben..kan main soalan,agak mencabar..hapening sungguh ampa na...mai kita bagi ghamai kat cnie..
urmm..memandangkan khaty pon masih tak pasti dan sedang mencari2 konsep blog khaty,tapi rasanya peranan sebagai blogger yang pastinya macam blogger2 yang lain,cuba memberi info yang betul dan menarik untuk di baca...tapi pastikan info tu benar dan tidak menyakiti atau menyentapkan sestengah pihak...apa yang ingin khaty tekankan adalah sebagai blogger,jadilah blogger yang beridentitikan diri sendiri ,bertanggungajawab dengan apa yang anda bentangkan dan jangan biarkan diri anda di belenggu stress untuk jawab soalan e.ben(ngee..jgn marah semua,lawak ja naa)

yeay..kalau aku kaya.hari hari hari raya...kalau banyak duit kan,khaty still keja lagi bab sayang nak berhnti keja..pendapatan dari blog macam extra bonus..memang teringin nak buat bisnes,nak jual lembu ngan kambing..sesapa nak blh bl online kann(ngeee...melampau khaty nie kan)

khaty berharap dunia blog nie akan bertambah maju dan kreatif..bab,semua owg yang bergelar blogger semuanya kreatif,cute,cantik,bijak dan so on la.. dan semoga semuanya berjalan seperti yang semua impikan..InsyaAllah..

Luahkan apa saja,yang penting enjoyyy
good luck untuk semua blogger..
Textual description of firstImageUrl

Khasiat susu kambing

khatyaiman | 9/11/2014 02:59:00 pm | 2 Komen
Kebaikan Susu Kambing
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. ANtara kebaikan lain susu kambing ialah:
  • Tidak menyebabkan alahan.
  • Membantu sistem imunisasi tubuh.
  • Bersifat alkali.
  • Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
  • Membantu sistem penghadaman.
  • Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf).
  • Tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) yang menjadi penyebab utama alahan.
  • Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:
  •   > Protein 2.1 kali ganda
  •   > Kalsium 2.2 kali ganda
  •   > Zat Besi 2.0 kali ganda
  •   > Potasium 2.1 kali ganda
  •   > Vitamin A 3.8 kali ganda
  •   > Garam Galian 2.0 kali ganda
  •   > Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
  • Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
  • Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.
  • Proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam.
  • Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik.
 
 Khasiat Susu Kambing 
 
Khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia.

Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.


Susu Kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein & beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu. Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino penting.

Penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang masuk ke dalam tubuh).

Pembina protein & enzim (Otot, sendi, organ & pundi diperbuat daripada protein).


Gabungan Kalsium & Fosforus = Calciumphosphate, suatu komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain.

Kandungan Kalsium & Fosforus dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:
  • Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
  • Membolehkan penggumpalan darah
  • Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
  • Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
  • Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
  • Mengawal degupan jantung
  • Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
  • Menyingkirkan toksin dalam kolon
  • Menurunkan tekanan darah
  • Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
  • Membantu mencegah penyakit gusi dan keretakan akibat tekanan
Trace Mineral - Komponen antioksidan protein mengawal & mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas, membasmi sel kanser, mengawal sel kulit dari sinar UV dan penting untuk masalah penyakit berkaitan penuaan.

Kandungan Selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu lembu @ lain-lain susu Selenium dikatakan sebagai senjata efektif melawan kanser.

Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%, kanser kolon
.


Purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk kesuburan lelaki – diperlukan untuk biosentisis testoron & pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak ‘neurotransmitter’- tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko ‘dementia’ & penyakit mental. Penting untuk sistem imum dengan menghasilkan sejenis hormon ‘interleukin-2 (IL2) receptors’ keatas permukaan T-cells.

Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan Nilai pH antara pH 7.35 – 7.45.

Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna dan sel-sel imum dapat membunuh sel-sel pathtogen yang mengancamnya. pH yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan lain-lain lagi.

Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu lembu yang asidik.Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan mengujudkan persekitaran yang lebih beralkali – baik untuk sistem penghadaman dan dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut dsb.
Perbandingan Khasiat Susu Kambing dengan Susu Kerbau dan Lembu (gm/liter)
Comparison in gm/liter
VITAMIN
KAMBING
KERBAU
LEMBU
Vitamin A
2070
1669
1560
Vitamin D
23.7
tiada
tiada
Riboflavin
1.84
1.07
1.75
Nicotinic Acid
1.87
1.71
1.94
Choline
150
tiada
121
Inositol
210
tiada
110
Vitamin B1
0.0006
0.0043
0.0043


JADUAL KEGUNAAN VITAMIN

NAMA VITAMIN
KEGUNAAN VITAMIN
  KEKURANGAN VITAMIN
Vitamin A (Retinol)
Kekuatan gigi, tulang , tisu lembut, salutan mucus.
Memelihara kulit.
Penglihatan yang jelas & normal.
Untuk kesuburan kelahiran.
Untuk menolong ibu susuan.
Vitamin A mengatur sistem kekebalan (immune system) mencegah atau melawan jangkitan dengan membuat sel darah putih yang  menghapuskan bakteria dan virus merbahaya.
Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan lemah daya penglihatan pada waktu malam, rabun malam,. Lemah daya tahan badan dan ini akan lebih terdedah pada jangkitan. Kulit menjadi kering dan gatal, hilang selera makan. Tulang dan gigi menjadi lemah  - Osteoporosis
Vitamin D
Vitamin D menolong untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak. Ia mencegah otot dari menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan jantung. Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon, osteoarthritis, osteoporosis, dan hypocalcemia, dan ia  meningkatkan sistem imuniti. 
Rickets, pada kanak-kanak ( cacat tulang, terutamanya tulang belakang, kaki dan tengkorak; tulang mudah patah; bengkak sendi; dan lemah otot). Osteomalacia pada orang dewasa – tulang menjadi lembut yang menyebabkan sakit terutama pada kaki pinggang, leher dan tulang dada mudah patah tulang kejang otot  pada tangan kaki dan tekak.
Riboflavin
Riboflavin  perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan antibodi,  pernafasan sel, dan tumbesaran. Ia melegakan keletihan mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan kataract.  Riboflavin juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut ; menghapuskan kelemumur dan menghindar dari keguguran rambut. Pengambilan riboflavin sangat penting ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini boleh merosakkan fetus yang sedang membesar sekalipun wanita tersebut tidak menunjukkan tanda-tanda.
Kekurangan  boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan.
Bibir merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
Lemah daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).  
Gatal kulit, pening , rambut gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
Lemah daya penghadaman, membantut tumbesaran,  dan lembap dalam tindakbalas mental
Choline Choline mengawal berat badan dan level cholesterol . Ia menyihatkan salutan cell and menghindar dari penyakit gall stones.  Ia juga memilihara system saraf, daya peringatan dan daya belajar.  Ia juga memperkuatkan daya pertahanan kita untuk melawan hepatitis dan AIDS.
Kekurangan nya akan membawa penyakit kepada hati (liver) dan menaikan level cholesterol kita, menaikan tekanan darah kita dan membawa kepada penyakit ginjal. 
Daya peringatan dan fungsi otak kita akan terjejas
Inositol Inositol memberi kesihatan kepada rambut, pertumbuhan rambut dan mengawal level estrogen dan menghindar dari bekak di buah dada. Kekurangan nya akan mengakibatkan penyakit eczema (penyakit kulit – gatal, berkudis) keguguran rambut, sembelit, penyakit mata dan menaik level cholesterol kita.
Vitamin B1 Ia adalah amat berkhasiat untuk otak dan boleh melegakan tekanan jiwa dan mempertingkatkan daya ingatan dan day belajar.  Untuk Kanak Kanak ia adalah perlu untuk tumbesarah.  Ia juga melegakan sakit arthritis (penyakit sengal sengal – lenguh sendi), mata dan kemandulan Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan, hilang selera makan.
Kegelisahan, gangguan tidur.
Beriberi, iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit, bengkak buku lali dan kaki, kebas tangan dan kaki, kesakitan dan kegagalan jantung.
Sakit pada bahagian abdomen.
Sembelit
Gangguan mental atau emosi.


 
sumber :- https://sites.google.com/site/usanapot/khasiat-susu-kambing
Textual description of firstImageUrl

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku, Seorang Blogger

khatyaiman | 9/11/2014 09:44:00 am | 13 Komen
Assalamualaikum w.b.t


hai,khaty bawu nak start berjinak-jinak dengan blog,nampak macam best ja blog Benashaari.com nie,khaty akan cuba untuk cabaran segmen yang pertama bagi khaty,tapi mungkin dah banyak bagi bloger-bloger lain..ngeee

Siapa khaty??
katijah tugiman nama di beri..jawa peranakan..sudah berkahwin dan ada 2 anak..( hero)..bekerja di penang dan menetap di kuala ketil kedah.

kelebihan blog khaty??
khaty bawu buat blog,so masih mencari dan cuba membuat blog khaty menarik hati pembaca sekalian

Impian jadi blogger??
Impian yang memula buka blog adalah semoga blog khaty nie boleh di baca @ di lawat oleh segenap usia,pastu satu malaysia dan luar dari malaysia..pastu mestilah nak berjaya macam blogger kat luar sana tue..

Luahkan apa saja,yang penting enjoy..InsyaAllah..jom join:-
 http://www.benashaari.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-impian-ku-seorang.html

Textual description of firstImageUrl

KUIH SERI AYU @ PUTERI AYU

khatyaiman | 9/09/2014 03:28:00 pm | 1 Komen
Bahan-bahannya:-

2 biji telur gred A 
1 cawan gula halus (pukul sehingga kembang)

2 cawan tepung gandum
1 camca b. powder
1 camca teh ovelet(ayak semua skali)
sedikit warna hijau (pastu masuk bahn ayak dan pewarna dalam adunan mula2 tadi)

kelapa + sedikit tepung beras + garam
( gaul semua untuk dijadikan inti)

sedikit minyak untuk disapu ke acuan

kukus dalam masa 10mnt



Textual description of firstImageUrl

Open House Jabatan Kewangan Negeri PP

khatyaiman | 9/09/2014 03:07:00 pm | 0 Komen
hai semua..lama khaty tak update blog nie..ada lagi ke mood raya nie..huhuhu..tapi nak juga interframe kan open hause ofis khaty keja...tahun nie maknan semua best2,walaupun ketupat ngan lemang,memang wajib ada la kan..uurrmmm,kita layan pic je la ek...ahaks..
cuba tengok menu,menarik hati tak..kan main yang bagi idea kat nama2 menu,khaty pon salah seorang pencetus idea dalam memberi nama tuh...

dekorasi untuk meja makan pon kan main,nampak mewah nyerrr....pandai tak yang pilih warna tu,dalam gambaq jadi makin cantik n rasa berminat kat nak mai makan...
oppssss...nie haah menu yang di tunggu2..sedap ler sapa yang suka makan kambing bakaq kan,khaty tak boleh sangat makan banyak2,takut nanti sempot plak..ngeeee

yang nie mestilah menu wajib kan,lau tak macam mana nak rasa suasana raya kan...lemak berkrimm,di sukai ramaiiii...........

cepat pilih,nak yang mana satu...tak pon boleh ja ambik dua2 makan..roti tu,kuah boleh plak terlupa snap pic,tapi kuah dia ok2 ja la..tapi yang kena sedia laksa nie kesian ckit la,bab kuah tu agak tawaq..jenuh kelam kabut cari garam p tambah bagi sesedap rasa la kan..mungkin ari tu catering tu sakit lidah kot na...
haah..yang nie lain ckit,mee rebus yang paling sedap la aku rasa kat area georgetown..bukan apa,mmg sedap sungguh la,tak atu nak habaq,tapi kalau nak rasa kena la p kat D'Cambier Cafe kat gelugor..sebelum nie depa buka kedai makan kat komtar,tapi skrg dah pindah p meniaga kat usm..rin du la kat masakan-masakan yang ada kat kedai makan nie..
dari kiri:- k.ros,khaty,k.rini,midah n k.zu

nampak comel la yang serve mee tue,anak sapa la tue...ngeee


beraneka jenis biskut raya


dari kiri :- pn.hashimah(timbalan kami),y.a.b lim guan eng (cm penang) dan dato mokhtar (dato pkn kami)
pegawai2 atasan yang terlibat menyambut tetamu hadir

ahaks..yang chomell2 nie semua bertindak sebagai penyambut tetamu yang hadir

antara tetamu yang turut hadir bagi memeriahkan lagi majlis..

apa2 pun,majlis nie sangat meriah,walaupun penat,yang penting enjoy..jumpa lagi raya tahun depan..insyaAllah..





KhatyAiman © . Designed by MaisarahSidi.com