lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

Thursday, 29 January 2015

15:34:00

hilangkan batuk secara tradisional

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua,pernah tak korang dengar satu pokok nie yang di namakan pokok RUKU ataupun Pokok tulasi.Sebenaqnya khaty pertama kali tahu dan tengok pokok nie..Bukan apa,baru-baru nie khaty ada bawa adik pegi umah bidan dekat area Kampung Ulu Tawar.Mak bidan tue memang tanam pokok RUKU nie,kata dia boleh buat ubat batuk..betul ka??mak bidan tu bagitau,cara yang selalu dia buat macam nie,ambik 2 hingga 4 helai daun,letak pada tapak tangan,letak air sikit saja,dan tenyeh(bahasa utara) gosok sampai keluar macam air daun tue,lepas tu sapu kat bahagian leher,insyaAllah,kalau kerap buat batuk pun hilang..bagus kan,tidak perlu lagi beli ubat batuk cap ibu dan anak..hehehehe

macam ini lah rupa pokok tersebut..



Dan rupa-rupanya banyak lagi khasiat pokok RUKU,diantaranya:- 

1.Daunnya dipercayai mempunyai khssiat sebagai tonik saraf, dan membantu menguatkan memori.
2. Membantu mengeluarkan lendir-lendir atau hingus atau gelema dari bahagian salur pernafasan
3.Daunnya membantu menguatkan dinding perut dan membantu mencetuskan peluh.
4.Pucuk ruku-ruku yang muda boleh di rebus bersama daun teh ,diminum air , boleh bertindak mengawal demam.
5. Jus daun ruku--ruku juga boleh membantu suhu badan kanak-kanak yang demam
6. Mengawal batuk di kalangan kanak-kanak. Daunnya, jika dikunyah boleh melegakan selsema
7. Jika sakit kerongkong, minum air rebusan daun ruku-ruku. Air ni juga boleh digunakan untuk kumur.
8. Rebus daun ruku-ruku bersama bunga cengkeh, garam dalam setengah liter air. Biarkan sehingga tinggal separuh. Meminum air rebusan ini boleh melegakan selsema
9. Melegakan batu karang! Sekiranya kita mengamalkan meminum jus atau perahan daun ruku-ruku dengan madu lebah secara berterusan selama 6 bulan, ia boleh membantu mengeluarkan batu karang melalui saluran kencing.
10. Mengambil daun ruku-ruku secara berkala dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
11. Mengunyah sehingga 12 helai daun ruku-ruku sehari dapat mengurangkan stres. Ia membantu mencuci darah
12. Ulser atau radang dalam mulut dapat di kurangkan dengan mengunyah beberapa helai daun ruku-ruku sehingga sembuh.
13. Daunnya boleh di pupuk untuk menghilangkan gatal sengatan serangga dan juga pacat
14. Ia juga dapat melegakan kurap serta panau

kredit:-munahamzan

 

Luahkan apa saja,yang penting enjoy 

Wednesday, 28 January 2015

09:47:00

WW#6

MARI BERPANTUN


buah cempedak outside the pagar,

take the galah tolong jolokkan,

larangan agama don't dilanggar,

pesan ulama don't dimomokkan.

 

tanam pisang close together,

so the puyuh cannot lari,

kita tidak hidup di dunia forever,

that's why kena selalu muhasabah diri.


two three kucing berlari,

mana nak same the kucing belang,

make sure istighfar setiap hari,

just in case ajal menjemput sekarang.


so high is the matahari,

anak buffalo dead tertambat,

always reflect membersihkan diri,

selagi bernyawa before terlambat.


bread is roti,

shadow is bayang,

before you mati,

better you sembahyang.

*sekadar renungan dalam jenaka,khaty minta maaf kalau ada yang tak suka pantun nie..

 Luahkan apa saja,yang penting enjoy



Monday, 26 January 2015

Wednesday, 21 January 2015

07:44:00

WW#5

"I FORGIVE PEOPLE BUT THAT DOESN'T MEAN I ACCEPT THEIR BEHAVIOR OR TRUST THEM.I FORGIVE THEM FOR ME,SO I CAN LET GO AND MOVE ON WITH MY LIFE"

 

Luahkan apa saja,yang penting enjoy

Tuesday, 20 January 2015

07:53:00

Syampu tradisional

Assalamualaikum w.b.t

Hye semua,khaty ada satu resepi baru dapat,tapi dah lama dah orang guna pakai rasanya..buat syampoo sendiri..boleh ka???
Nie bahan -bahan yang di perlukan unntuk buat syampoo nie,tak tau la nak bagi nama apa.tapi khaty semakin suka guna syampoo nie..


Bahan-bahan kat atas tue senang ja nak dapat kat kampung,daun bunga raya petik dari laman rumah khaty ja,lidah buaya dengan limau purut ambik kat rumah biras..khaty guna semua bahan-bahan tu,masuk dalam mesin pengisar,mesin sampai hancur dan jadi pes yang sangat lembut dan halus..air masa nak kisar tue,masuk sedikit demi sedikit,jangan cair sangat ya,nanti tak lekat pulak dekat kulit kepala..


nie selapas dikisar sehingga halus..lidah buaya kalau lebih pon tak apa sebab lendir dia tue buat kulit kepala sejuk,rambut pon jadi lembut macam pakai minyak rambut..


Senang ja keja khaty,ambik botol air yang dah tak pakai,isi ja dalam tue..nie kena simpan dalam peti sejuk ya,nanti tak tahan pulak..syampoo nie boleh tahan sampai 2 minggu macam tue la,selagi bau limau purut tue masih elok,kalau dah ada bau yang bagi anda nak muntah,sila buang ya..nak mandi baru bawa kuar dari peti sejuk,memang nyaman sekali..sejuk gitu..
So,kepada sesapa yang nak cuba silakan,jangan risau memang tak jadi apa pon,cuma nak kongsi ilmu sahaja..

Luahkan apa saja,yang penting enjoy




Monday, 19 January 2015

10:09:00

Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku

Assalamualaikum w.b.t

Hye semua,jom kita memeriahkan lagi segmen yang dianjurkan oleh anis ..



TAMAT bila dah sampai 100 blog taw.. 100 blog ini confirm masuk dalam bloglist anis oke..jom jom.. support anis.. boleh kita kenal2..senang anis nak bom komen blog korang semua :)
                                                                    happy blogging !!

Luahkan apa saja,yang penting enjoy..

Friday, 16 January 2015

16:19:00

Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015

Assalamualaikum w.b.t

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love.

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini..

Terima kasih atas sokongan semua...

Happy blogging (^_^)

Luahkan apa saja,yang penting enjoy..

Thursday, 15 January 2015

10:36:00

Happy weekend

Assalamualaikum w.b.t

Sempena minggu persekolahan yang baru bermula,khaty pon dah macam sibuk sangatla sampai tak dak masa nak post entry baru..ngee(ngadangada)..Weekend yang lepas,banyak betul perkara yang khaty buat(ye ker),salah satunya adalah belanja family dan biras2 makan-makan..

mana birasnyer,tak nampak pon..hahahaha..bila makanan dah sampai,ini je la yang sempat di snap kan oleh c.abang khaty..hero khaty yang suka sangat bila nak ambil gambaq

Pas tue,buat majlis adik-beradik jer  kat umah untuk sambut birthday mak..sayang mak..tengoklah ariana yang ghalit tengok tok dia potong kek sampai baju pun terangkat..

Tengok macam biasa2 ja kan,tapi bila tengok semua orang gembira,khaty lagi gembira sebab khaty buat perkara yang baik..

Luahkan apa saja,yang penting enjoy..


Wednesday, 7 January 2015

10:28:00

WW#4

Assalamualaikum w.b.t

Fun Fact

If
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Equal to
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

 That means:-

> H+A+R+D+W+O+R+K= 8+1+18+4+23+15+18+11=98%

> K+N+O+W+L+E+D+G+E = 11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

> L+O+V+E = 12+15+22+5 =54%

>L+U+C+K = 12+21+3+11 = 47%

}There's nothing is 100%.
   What is 100%?

> MONEY? NO!

> M+O+N+E+Y = 13+15+14+5+25 = 72%

> L+E+A+D+E+R+S+H+I+P = 12+5+1+4+5+18+19+8+9+16 = 97%

} Every problem can be change with our "ATTITUDE"

> A+T+T+I+T+U+D+E = 1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

With good ATTITUDE in our lifestyle & work that made us 100% Successfull

How owesome im Mathematics

Luahkan apa saja,yang penting enjoy


Monday, 5 January 2015

15:20:00

segmen: kembali ke sekolah bersama cikgu ayu


Kepada cikgu ayu,semoga tahun 2015 yang telah tiba,akan cikgu hadapinya dengan tenang dan ceria sebab,kalau cikgu stress,mesti anak murid lagi stress bab tak tahu macam mana nak bagi cikgu diaorang happy go lucky..lawak ja cikgu ayu yang sentiasa ayu jew na,good luck and very all the best untuk menghadapi cabaran di tahun 2015

Luahkan apa saja,yang penting enjoy
07:45:00

Monday Morning..

Assalamualaikum w.b.t..

Selamat datang tahun 2015 (lambat dah sebenaqnya)


Selamat menyambut Hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.


credit to google


Selamat memulakan kerja semua..


Luahkan apa saja,yang penting enjoy