Syampu tradisional

Assalamualaikum w.b.t

Hye semua,khaty ada satu resepi baru dapat,tapi dah lama dah orang guna pakai rasanya..buat syampoo sendiri..boleh ka???
Nie bahan -bahan yang di perlukan unntuk buat syampoo nie,tak tau la nak bagi nama apa.tapi khaty semakin suka guna syampoo nie..


Bahan-bahan kat atas tue senang ja nak dapat kat kampung,daun bunga raya petik dari laman rumah khaty ja,lidah buaya dengan limau purut ambik kat rumah biras..khaty guna semua bahan-bahan tu,masuk dalam mesin pengisar,mesin sampai hancur dan jadi pes yang sangat lembut dan halus..air masa nak kisar tue,masuk sedikit demi sedikit,jangan cair sangat ya,nanti tak lekat pulak dekat kulit kepala..


nie selapas dikisar sehingga halus..lidah buaya kalau lebih pon tak apa sebab lendir dia tue buat kulit kepala sejuk,rambut pon jadi lembut macam pakai minyak rambut..


Senang ja keja khaty,ambik botol air yang dah tak pakai,isi ja dalam tue..nie kena simpan dalam peti sejuk ya,nanti tak tahan pulak..syampoo nie boleh tahan sampai 2 minggu macam tue la,selagi bau limau purut tue masih elok,kalau dah ada bau yang bagi anda nak muntah,sila buang ya..nak mandi baru bawa kuar dari peti sejuk,memang nyaman sekali..sejuk gitu..
So,kepada sesapa yang nak cuba silakan,jangan risau memang tak jadi apa pon,cuma nak kongsi ilmu sahaja..

Luahkan apa saja,yang penting enjoy




28 komen:

  1. Nak cubalah nanti, Khaty. Semua bahan ada kat rumah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck farra,nanti rasa macam kat spa tau..ngee

      Delete
    2. Maknanya kita tak boleh nak buat banyak2 la Khaty kan,..sebab syampu ni tak tahan lama. Nanti rosak sayang pulak.

      Delete
    3. lebih kurang macam tue la bab,bila kita buat sendiri,kita boleh buat selalu

      Delete
  2. Dulu kat kampung selalu buat, sekarang ni dah malas hehehe. Nice sharing dear. Jemput singgah dan follow blog saya http://mummyfiras.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka..khaty suka bau dia bab tenang ja..done follow you

      Delete
  3. Boleh mintak sukatannya tak, nak try la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aja..
      limau purut 3 biji
      aloe vera 2-3 batang
      5-10 helai daun bunga raya
      sedikit air
      mesin semua samapi hancur dan jadi macam pes yg lembut ja bila pegang
      air jangan banyak sangat takut cair..
      good luck ya

      Delete
    2. Khaty, Farrah ambil sukatan ni ye. Nak cuba buat hujung minggu ni. Thanks :)

      Delete
  4. wah..lagi bagus dari bahan semulajadi ekkk..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum khaty, wah best jugak nanti kaknoor pun teirngin nak buat, kat rumah hanya ada lidah buaya dan daun bunga raya, limau purut kena beli lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam,kalau dekat boleh ja khaty bagi limau purut bab kat kampung khaty sentiasa ada..

      Delete
  6. wah syampoo tradisional lagi menarik. asli. tiada bahan yang merbahaya

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. tak perlu,sebab nanti ada yang kasar2 sikit tue jadi macam masker kulit kepala,tapi leceh sikit la bila dah bagi kering rambut,siap sedia la dengan penyapu bab dia punya hampas jatuh ke lantai..

      Delete
  8. salams kathy tq share resepi dan petua:)
    kak mieja follow dari GMBM:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem,ilmu yang baik patut di kongsi..tq kak mieja,nanti khaty ronda2 umah k.mieja

      Delete
  9. shampoo jimat..hihi
    salam perkenalan n follow kat sini..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jimat..salam kenal dan tq follow khaty..nanti khaty ronda umah salijah pulak..

      Delete
  10. wah menarik nie... InsyaAllah nanti try buat..

    singgah baca sambil follow.. Jom ke http://akukaudansesuatu.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba,jangan tak cuba..tq singgah umah khaty,nanti khaty ronda na

      Delete
  11. wahhhh semua bahan ada kat rumah tu... errrr blender ngan kulit ngan durinya sekali ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua sekali,jangan risau,bila dah jadi pes,hilang semua duri yg tajam tue..

      Delete