lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

Wednesday, 28 January 2015

WW#6

MARI BERPANTUN


buah cempedak outside the pagar,

take the galah tolong jolokkan,

larangan agama don't dilanggar,

pesan ulama don't dimomokkan.

 

tanam pisang close together,

so the puyuh cannot lari,

kita tidak hidup di dunia forever,

that's why kena selalu muhasabah diri.


two three kucing berlari,

mana nak same the kucing belang,

make sure istighfar setiap hari,

just in case ajal menjemput sekarang.


so high is the matahari,

anak buffalo dead tertambat,

always reflect membersihkan diri,

selagi bernyawa before terlambat.


bread is roti,

shadow is bayang,

before you mati,

better you sembahyang.

*sekadar renungan dalam jenaka,khaty minta maaf kalau ada yang tak suka pantun nie..

 Luahkan apa saja,yang penting enjoy



14 comments:

  1. Pantun2 ni mencuit hati, tetapi padat dengan mesej :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betu tue farra..macam nak bergurau,tapi ada makna tue..ngee

      Delete
    2. Kreatif betulla yang reka-semula pantun2 ni :)

      Delete
  2. Replies
    1. baru post kat entry sama mamamyja..ngee

      Delete
  3. khaty pun baru dapat nie mamamyja

    ReplyDelete
  4. tak reti nak jual pantun..hihi
    btw, pantun yg bermanfaat. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pa,tak yah jual,khaty pon bukan pandai sangat..ngee

      Delete
  5. pantun 2 kerat ni bermanfaat sungguh ada isi :)

    ReplyDelete
  6. comel giler pantun, hihi... btw, salam kenal.Akk follow sini ye...

    ReplyDelete
  7. Sekali baca macam lucu je bahasanya.. tapi ada isi tersirat dalam pantun tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa rojak yang tidak digalakkan,tapi hanya sekadar hiburan

      Delete