lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

Monday, 14 August 2017

20 jenis makanan biasa untuk menjadikan susu luarbiasa

20 jenis makanan biasa untuk menjadikan susu luarbiasa dan lihat no 2

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua. Hari ni nak cerita sikit pasal 20 jenis makanan yang biasa-biasa untuk hasilkan susu yang luar biasa. Betul kah????

Image may contain: text

Makanan untuk meningkatkan susu ibu.

Sebenarnya kan bila dah bergelar ibu, sudah semestinya kita nak cuba bagi yang terbaik untuk bayi yang baru di lahirkan shinggalah dia besar. Setiap ibu terutama yang berkerja lagi lah kuat azamnya untuk memberi susu ibu sehingga anak umur 2 tahun. Betul kan?

Macam-macam kita cari, kita tanya dan kita  pergi tengok dan cuba. Penggunaan pump pada masa sekarang memang sangat membantu dari segi masa dan teknik. Tidak lupa juga yang paling penting yang harus di jaga ialah pemakanan. 

Bukan tidak boleh makan apa saja, tetapi setiap yang kita makan sebenarnya ada kelebihannya dalam menghasilkan susu kita jadi lagi banyak dan kita pun senang hati. Jadi kita boleh buat pilihan untuk cuba cari pelbagai makanan yang boleh di jadikan sebagai penolong untuk membantu menjadikan susu ibulebih meriah.

1.Choc Moist Cake.
Siapa tak suka kan. Lepas ni boleh la belajar cari resepi dan buat sendiri kalau ada masa. Kalau tak kita beli ja.hehehe

2. Durian
Yang ini paling seronok untuk mereka yang memang hantu durian. Yang tak makan jangan sedih pula.

3.Kurma
Memang pengambilan kurma baik untuk sistem badan kita. Boleh amalkan dengan ambil angka genap sebelum sarapan ataupun rendam semalam untuk minum airnya ke esokan pagi.

4.Betik
Selain dari tambah susu, buah betik memang sesuai untuk lancarkan sistem penghadaman kita.

5. Soya Bean.

Image result for v soy golden grain malaysia

Yang ini khaty nak rekemen anda untuk cari v-soy multi green atau pun golden-grain serta seangkatan dengannya. Dia lain sikit dari soya biasa kerana sudah ada bahan tambahan macam beras perang, barli, almond dan sebagainya

6. Susu kambing
Bukan semua orang boleh minm susu kambing, jadi anda boleh gantikan dengan susu lain. Tetapi yang paling baik adalah susu kambing pure tau.

7. Tempe.
Kalau lunch, cuba tambah tempe dalam menu, insya Allah .

8. Jantung pisang

9. Habatussauda

10.Cod Fish

11. Salmon

12. Sawi

13. Virgin oil coconut

14. Fenugreek @ Halba

15. Lamb

16. Cheese
Yang ini memang ramai orang suka. Nak pula kalau cheese cake. Lagi merbeles kan.

17. Kurma Merah

18. Barli

19. Garlic

20. Oat

21. Himalaya Shavatari

No automatic alt text available.

Yang ini baru nak cuba. Mesti ada daripada anda yang telah mencuba. Kongsila dengan khaty.

Sebenarnya ini merupakan makanan yang agak kerap kita ambil tetapi kita kadang2 tidak sedar akan kelebihannya. Tetapi makan biarlah berpada-pada, jangan terlalu mengikutkan nafsu. Biar sama-sama sihat ya. Boleh nampak kan, senang saja nak cari, dan kos pun tidak lah mahal sangat.

Khaty dah cuba. Anda bila lagi.

Selamat mencuba dan selamat menysuskan bayi anda sehingga berumur 2 tahun. 

3 comments:

  1. senangkan nak BF baby. Ada banyak suplement dan semuanya hampir menjadi kesukaan akak..

    ReplyDelete
  2. dh pelbagai supplement skrg ni utk bantu ibu dengan sikecil yang menyusu badan ni..

    ReplyDelete
  3. Choc Moist cake?
    Hari2 makan pun takpe. Haha.
    Semua sedap2. Bagus ni.

    ReplyDelete