Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir - KhatyAiman KhatyAiman: Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir
Textual description of firstImageUrl

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

khatyaiman | 12/31/2019 03:40:00 pm | 7 Komen

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir 

Pertama kali mendengar tempat 'Sky Mirror", hati terdetik macam mana lah keadaan di sana ya? Setelah menggodek dengan bantuan google, MasyaAllah, indah dan sungguh luar biasa kejadian alam ciptaan Allah di Sky Mirror. Rezeki untuk Khaty, baru-baru ini telah menyertai sekali dengan kumpulan dari tourism yang mana tujuaannya adalah untuk melebarkan sayap mengenai maklumat Sky Mirror kepada orang ramai.
Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir
Mengenai Sky Mirror.
Sky Mirror merupakan tarikan terbaru di Kuala Selangor yang terletak kira-kira 15 minit perjalanan dari Kampung Sasaran Kuala Selangor. Sky Mirror di Kuala Selangor ini diberi gelaran Salar De Uyuni Malaysia dan merupakan tarikan paling terbaru di Kuala Selangor. Siapa sangka ‘Pulau Misteri’ ini seolah-olah penemuan baru sebagai pelancongan menarik di Kuala Selangor. Bagi peminat fotografi , anda tak perlu lagi habiskan duit travel ke luar negara semata-mata untuk mendapatkan seni foto Salar de Uyuni.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Tempat ini sebenarnya baru saja popular di kalangan pelawat. Ianya tak jauh dari Kampung Sasaran, Kuala Selangor, sebuah perkampungan nelayan masyarakat Cina. Dalam bahasa cina, mereka menyebutnya “Shasha Lan”.  Jadi kita terjemahkannya dalam bahasa melayu menjadi “Sasaran”.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Fenomena Salar de Uyuni di Sasaran ini tidak selalu berlaku kerana ia sebenarnya sebuah kawasan pantai. Ianya hanya terjadi 6 hari pada setiap bulan mengikut kalendar lunar masyarakat Cina iaitu pada pertama, ke-2, 14, 15, 16 dan 30. Kalau anda tak pasti berapa haribulan mengikut kalendar Masihi, boleh buat rujukan di Google. Waktu berlaku air surut ini antara pukul 10.30 - 11.00 pagi. Untuk datang ke sini, anda perlu naik bot lebih kurang 30 minit dari Jeti Sasaran, Kuala Selangor.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Bagi yang nak datang menyaksikan sendiri keindahan panorama Salar de Uyuni versi Malaysia, pastikan anda bawa bekalan makanan seperti roti dan air mineral. Tandas juga agak sukar didapati di kawasan pantai seperti ini. Di kawasan perkampungan nelayan pula agak susah untuk cari restoran makanan Melayu. Mungkin anda terpaksa tangguhkan seketika waktu makan tengah hari anda.Kadar harga bagi seorang untuk pergi ke Sky Mirror ialah Rm80.

Perjalanan ke Sky Mirror bermula.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Semua perserta berkumpul di Jeti Kuala Selangor untuk menaiki pengangkutan rasmi iaitu bot untuk membawa para penumpang selamat sampai ke Sky Mirror

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sebiji bot boleh memuatkan sehingga 15-20 penumpang dalam satu masa bergantung kepada saiz bot.
Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Setiap bot mempunyai kapten dan guide yang akan membantu melancarkan aktviti semasa di Sky Mirror. Janganlah anda buat pandai2 di sana ya kerana guide ini sangat mahir orangnya dan mereka juga akan membuatkan setiap gambar dan acara yang terjadi di lakukan dengan baik dan sempurna.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir


Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir
Perjalanan mengambil masa 30-40 minit bergantung keadaan air laut. kami juga dinasihatkan tidak leka kerana pada jam 11 pagi semua penumpang perlu naik ke bot untuk pulang. Apabila berada di Sky Mirror, masa adalah paling yang di cemburi kerana masa yang ada harus digunakan sebaik mungkin. Tidak boleh buang masa dan perlu tahu apa yang perlu untuk di buat. Kegagalan penumpang untuk pulang pada waktu yang ditetapkan akan membuatkan anda berdepan dengan risiko tersadai di tengah lautan. Takut tau. Apabila air semakin surut, ianya tidak baik untuk bot kerana laluan air yang cetek membuat bot tidak dapat pergi dengan lancar. 

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sampai sahaja di Sky Mirror, MasyaAllah.Luas sangat kawasan nya. Hampir seluas 50 biji padang bole sepak.Hanya kelihatan lautan sahaja. 

Semasa anda berjalan dan memijak pasir pantai, hati2 ya. Ada haiwan kecil yang comel juga tau akan bersama-sama dengan kita. Kalau terpijak jangan terjerit pula. 

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Di atas beting pasir yang indah ini, telah di letakkan kawasan masing-masing untuk berswafoto. Jadi pastikan anda bersama guide anda kalau tidak mahu ketinggalan untuk mendapatkan gambar dan kenangan yang indah.

Guide juga adalah orang yang sangat mahir dengan keadaan di Sky Mirror, jadi ikut lah smua nasihat mereka. Untuk paparan gambar yang cantik di nasihatkan menggunakan jenama apple. Iphone lah semestinya. Terbaik dari semua segi. 

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Perkara pertama mereka akan setup tempat dahulu. Mereka akan meratakan beting pasir untuk dapatkan aliran air yang baik bagi memastikan refleksi gambar kelihatan sungguh tepat hasilnya. Jadi jauhi kawasan sekitar daripada di pijak bagi mengelakkan perjalanan berswafoto lancar.
Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Anda bebas untuk beraksi yang difikirkan logik la ya. Guide juga akan membantu anda dalam menyediakan props yang comel bagi memberikan satu situasi gambar yang sangat menarik. Enjoy ya korang. Bebaskan pergerakan badan anda.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.


Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Sepanjang perjalanan, kami diberikan pelbagai jenis maklumat dan tips yang berkaitan. Pastikan anda pegang camera atau handfone anda dengan betul, nanti jatuh kelaut jangan menangis ok.

Lebih kurang jam 11.15 pagi, semua perserta sudah bergerak manaiki bot. Kami yang terakhir kerana untuk pastikan semua penumpang telah naik. Jika tertinggal, anda tidak boleh tumpang bot lain kerana setiap bot sudah ada penumpang masing-masing. Semasa kami menghampiri jeti, air kelihatan semakin surut. Boleh lihat beberapa kali bot tersangkut dengan sampah kayu-kayu bakau. Ini lah puncanya jika air surut. Juga ada satu menara kawalan untuk melihat paras air, sekirang bot dapat melepasi menara itu, anda masih selamat. Jika tidak kena tunggu sehingga 2.30 petang air pasang dan tersukan perjalanan ke jeti semula.
Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir
Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Pengalaman yang indah ini akan kekal sehingga selamanya.Keadaan cuaca pada hari tersebut agak redup dan bagi khaty agak baik sebab tidak terasa bahang panas metahari di wktu puncak. tetapi apabila redup, awan juga kelihatan sedikit suram dan lighting agak slow siki. Tetapi gambar tetap on point, cuma nya jika di bantu dengan cahaya matahri yang terik, lagi terserlah background anda. Dan sudah pastinya kulit anda akan terasa seperti agak garing akibat dari sinaran cahaya terik matahari yang panas itu.

Sedikit maklumat jika anda mahu pergi ke Sky Mirror.

Lokasi: Pekan Lama Kuala Selangor ( Lebih kurang sejam perjalanan dari Shah Alam)
Tarikan: Aktiviti swafoto dengan pemandangan kawasan beting pasir
Alamat:
Jeti Pekan Lama Kuala Selangor
45000 Kuala Selangor
Selangor Darul Ehsan
Contact: 019-266 6665 (En YM Lim)
Sky Mirror Kuala Selangor Swafoto Terbaik Di Timbunan Beting Pasir

Refleksi bayang di atas beting pasir yang bercerminkan air akan menjadikan setiap gambar dan saat anda di sana sangat indah, Syukur alhamdulillah, khaty telah merasai pengalaman itu semua. Salah satu keajaiban ciptaan Allah s.wt. untuk sama-sama kita rasai. Kepada anda yang memang sudah ada niat untuk pergi, jangan lengahkan. Cepat -cepat bertindak.
Terima kasih kepada pihak tourism malaysia  kerana memberi peluang kepada semua peserta dari seluruh malaysia untuk berjumpa dan merasai pengalaman ini beramai-ramai. Sampai jumpa lagi.

7 comments:

  1. waahhh cantiknya gambar2 kat sini

    ReplyDelete
  2. sipi2 jer nampak muka kita..haha

    ReplyDelete
  3. Orang yg jauh dah sampai, orang dekat ni bila lagi...? nak pergi juga cantik-cantik gambar Khaty bestnya

    ReplyDelete
  4. Wah bestnya. Yang suka bergambar mesti masukkan tempat ni dalam list kan.

    ReplyDelete
  5. Seronok kan pergi sini..masa SA dulu kami tak diberitahu untuk pakai baju warna terang...memang kurang cantik la gambar kami...

    ReplyDelete
  6. Bestnya. Teringin juga nak pergi sana. Gambar confirm cantik kan.

    ReplyDelete
  7. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

KhatyAiman © . Designed by MaisarahSidi.com